Meteen naar de content

VANDAAG BESTELD = VANDAAG VERZONDEN

MEER DAN 5000+ TEVREDEN KLANTEN

ADVIES NODIG? NEEM GEMAKKELIJK CONTACT OP

GRATIS VERZENDING

De Elektrische Step: Een Trend in Opkomst

De Elektrische Step: Een Trend in Opkomst

De Elektrische Step: Een Trend in Opkomst

Het is een vraag die velen van ons bezighoudt: wordt de elektrische step legaal in 2023? Net als u, waren wij ook nieuwsgierig en hebben we dit tot in detail onderzocht. Het is belangrijk om te begrijpen hoe het mogelijk is dat steppen met stepondersteuning legaal is.

De e-bike, een fiets met trapondersteuning, heeft de afgelopen jaren een enorme populariteit verworven in Nederland. Tien jaar geleden was dit nog niet het geval, maar de trend heeft doorgezet en tegenwoordig schaft jong en oud een e-bike aan. Echter, de regelgeving was nog niet aangepast op deze fietsen. De fiets bevatte namelijk een motor, waardoor hij onder de bijzondere bromfietsenwet van het RDW viel. De overheid zag dit probleem steeds groter worden en voerde een wetswijziging door: "Een motor op een tweewieler mag zolang er zelf spierkracht geleverd moet worden om vooruit te komen".

De Elektrische Step en de Wet

De elektrische step heeft de afgelopen jaren dezelfde trendontwikkeling laten zien als de e-bike tien jaar geleden. In het buitenland werden elektrische steps een enorme rage en tot op de dag van vandaag zie je (ook in Nederland) iedere dag wel iemand rondsteppen. De Nederlandse overheid heeft echter besloten de e-step niet toe te staan op de openbare weg om veiligheidsredenen.

Bij ons bedrijf zijn we aan de slag gegaan met de wet die de overheid voor tweewielers heeft geschreven. De step had geen trappers, dus daar waren we snel over uit. Maar er was een alternatief: af en toe steppen om vooruit te komen zorgt voor spierkracht. Als je stopt met steppen, stopt de motor ook. Hierdoor is steppen met stepondersteuning ontstaan. Dit is ook de reden dat de step met stepondersteuning onder de wet van de e-bike valt.

Het LEV Kader 2023

Terug naar het LEV kader. LEV staat voor licht elektrische voertuigen. Hier vallen meerdere voertuigen onder, waaronder: e-steps, scooters, maar ook kleine elektrische bezorgauto's of bezorgfietsen. De overheid is momenteel bezig met het implementeren van een nieuw LEV Kader. Het concept is te vinden op de website van de rijksoverheid. Het voorstel wordt naar verwachting na de zomer van 2023 naar de kamer gestuurd.

In categorie 1a, voertuigen met step of trapondersteuning, hebben de volgende belangrijke kenmerken:

  • De LEV hoeft niet goedgekeurd te zijn door het RDW voordat de LEV is toegestaan op de openbare weg
  • Er geldt geen minimale leeftijd
  • Het vermogen van de motor is maximaal 250 watt
  • Je hebt geen kenteken nodig
  • Je hebt geen verzekering nodig

In categorie 1b, alle overige LEV's, hebben de volgende belangrijke kenmerken:

  • De LEV moet eerst goedgekeurd zijn door het RDW voordat de LEV is toegestaan op de openbare weg
  • Je hebt een rijbewijs nodig
  • De minimale leeftijd is 16 jaar
  • Je hebt een kenteken nodig
  • Je hebt een WA-verzekering nodig

Onze step valt in categorie 1a door stepondersteuning. De overige elektrische steps (steps met een gashendel) vallen onder categorie 1b.

Zoekt en Gij Zult Vinden: Goedkeuring door RDW

We merken dat potentiële klanten het niet altijd zien zitten om af en toe een step bij te geven. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief (een step met gashendel) waardoor we deze klanten ook blij kunnen maken met een elektrische step. De zoektocht begon en eindigde bij nummer 1: Goedkeuring door het RDW. De regels en veiligheidseisen waar een elektrische step aan moet voldoen zijn bijna gelijk gesteld met een elektrische scooter. Daardoor kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat het voor ons maar ook voor anderen onmogelijk wordt om een step te ontwikkelen in de prijscategorie onder de €2000,-.

De Toekomst van de Elektrische Step

Helaas, het nieuwe LEV-Kader 2023 verandert niets aan de huidige regelgeving betreft elektrische steps. Wij kunnen in ieder geval wel zeggen dat wij erg blij zijn onze step terug te zien in categorie 1a. Hierdoor kan Nederland toch nog genieten van elektrische steps op de openbare weg. Je moet er om de 8 seconden een step voor over hebben, maar dan step je wel!

De toekomst van de elektrische step in Nederland blijft dus nog even onzeker. Maar één ding is zeker: de vraag naar deze vorm van vervoer blijft groeien. En wie weet, misschien zien we in de toekomst wel een verandering in de wetgeving die het gebruik van elektrische steps op de openbare weg mogelijk maakt. Tot die tijd blijven we de ontwikkelingen op de voet volgen en houden we u op de hoogte van de laatste nieuwtjes in de wereld van de elektrische steps.

GRATIS VERZENDING

Voor 18.00 uur besteld = Vandaag gratis verzonden.

VEILIG & BETROUWBAAR

Betaal veilig en gemakkelijk met IDEAL, PAYPAL en creditcards.

KLantenservice

Onze klantenservice is 24/7 bereikbaar.

VEILIGHEID

We gebruiken SSL-codering om een ​​veilige winkelervaring te garanderen.

Phone
WhatsApp